Historiek
Toneel in Erembodegem, Tijl en Nele, een brokje geschiedenis

Beelden zeggen nu eenmaal meer dan woorden, daarom moet u zeker dit foto-overzicht en dit krantenknipseloverzicht eens bekijken.
Allemaal materiaal uit vervlogen tijden, van onze voorgangers ui tbegin vorige eeuw.

Erembodegem had jarenlang een vaste toneelkern die zelf tot buiten de gemeente de toneelliefhebbers aansprak. Begin jaren '70 ging deze groep echter ter ziele.

In 1977 namen enkele fervente acteurs uit de laatste jaren van het oude gezelschap de draad weer op en gingen onder de naam  Tijl & Nele  van start.

Aanvankelijk opteerde men voor luchtige stukken, zoals 'Amor op de pastorij', 'Tante krijgt een zetpil', 'Tante non komt uit Zaïre', 'De verloofde van mijn vrouw',...

Het breekpunt in de geschiedenis van Tijl & Nele situeert zich in 1986.

Na serieuze meningsverschillen over de gang van zaken in de groep, splitte Tijl & Nele in twee. Een aantal spelers trok er onderuit en richtte een nieuwe groep op onder de naamn "Onder den toren" die ook nu nog steeds actief is (www.odterem.be)

De overgebleven Tijlen en Neles kwamen op zéér korte termijn en na een intense recruteringsperiode met een totaal verjongde en ambitieuze groep voor de pinnen.

Onze verjongde groep gooide het over een andere boeg. Zo werd er bewust gekozen voor een meer professionelere aanpak dan in het verleden o.a. door het aantrekken van ervaren regisseurs.

We beslisten ook bewust over te stappen naar produkties van een hoger niveau dan de typische boerenkluchten die in het verleden werden opgevoerd. Onze nieuwe groep wilde immers echt degelijk amateurtoneel op de scène brengen.

De nieuwe Tijl & Nele nam een gedurfde start onder leiding van Willy van Boxstael. Met engelengeduld leidde hij de groep in het eerste speeljaar naar de voorstellingen van de thriller 'Witte konijntjes met rode oogjes' van Lode Ansoms.

Het werd een onverhoopt succes nadat de groep heel gedreven naar deze voorstellingen toe had gewerkt. Dit gaf de groep een echte kick en er is sindsdien enthoesiast gewerkt aan de verdere uitbouw van de groep. Enkele foto's uit de beginjaren van Tijl & Nele mogen natuurlijk niet ontbreken.

Dit uitte zich niet alleen in de jaarlijkse toneelopvoeringen in november maar ook aan de nevenactiviteiten. Bij diverse gelegenheden voerde Tijl & Nele wagenspelen of kindertoneel op.

In september 2001 werden door een aantal 'jongere ouderen' van Tijl en Nele de eerste stappen gezet naar een jongerenwerking, die in maart 2002 haar eerste productie opvoerde. Het verhaal van JETIE (Jongeren En Toneel In Erembodegem) kan je verder lezen op www.jetie.be

In 2005 was het feest, met 20 jaar bestaan van Tijl & Nele ... en een eigen "20 jaar Tijl & Nele"-lied

En zo schrijven we elk jaar een hoofdstuk bij aan "Tijl & Nele".

The story continues ...