De Bende van Jan De Lichte
naar een roman van Louis Paul Boon
REGIE

William Guns

MUZIKALE OMLIJSTING

Arjaun, met Stefan Timmermans, Dirk Evenpoel en Walter Evenepoel

VERHAAL

een deel uit de affiche van 'De Bende van Jan De Lichte' Als rasechte Erembodegemmenaars kwamen we op onze tiende verjaardag bij Louis-Paul Boon terecht.

"De bende van Jan de Lichte", naar de gelijknamige roman, sprak ons meteen aan. De grote bezetting van het stuk was voor ons een nieuwe uitdaging. De muzikale omlijsting zorgde voor een bijkomend pigment.

Het verhaal is gesitueerd in het Land van Aalst van rond 1745. Het laat ons zien hoe in die streek in die tijd hele groepen mensen, mannen - vrouwen - kinderen, rondzwierven, leurend, bedelend en stelend, in de hoop te overleven. Vlaanderen kreunde onder de druk van vreemde legers. Eerst kwamen de Spanjaarden, Vlaanderens beste deel van de bevolking vluchtte boven de Moerdijk. Daarna kwamen de Oostenrijkers. En rond 1745 hebben de Fransen het voor het zeggen in dit verarmde land met zijn kwijnende triestige stadjes en de in puin liggende dorpen. Een genadeloze overheersing met uitpersing en systematische onderdrukking van de bevolking : belastingen, paspoorts, avondklok met sluiting van de stadspoorten, uitgangsverbod, een onmenselijk gevangenisleven.

De tijd was rijp voor het ontstaan van georganiseerde roversbenden. De bende van Jan De Lichtewas er zo een. Leider is Jan De Lichte zelf, maar hij laat zich omringen door "kapiteins" als Tincke, Simon Ysenbaert, Vagenende en de Zot van Wortegem. De leden zijn een allegaartje van klein geboefte : bedelaars, zwervers, kreupelen, zigeueners. Zij komen samen in duistere kroegjes met veelzeggende namen als "In 't Kruisken" en "Den Honger" om van daaruit op nachtelijke rooftocht te gaan. De Bende had een geduchte tegenstander in de figuur van Baru, het hoofd van de Franse politie.

De Bende floreerde een hele tijd, maar is uiteindelijk aan verraad en onenigheid in eigen gelederen ten onder gegaan.

ROLBEZETTING

Mie GendarmKrista Coppens
Baru / BrusselaerAndré De Bruyne
Boerin / WaardinDagmar De Coninck
TinckeErik De Meester
KnaapEllik Geeroms
BoerinGodelieve Guns
Soldaat / BaronGert Jacobs
Annemarie De MulderMagda Kindermans
Beth De SchepperAnne-Marie Merckx
HortenseAnnie Naessens
Soldaat / NotarisBart Nuël
ZotHugo Remy
Marieken BleekerVeerle Remy
Poorter / Soldaat / BoerHubert Uyttersprot
Waal / KoetsierNand Van Belle
Jan De LichteMark Van Der Heyden
Marianneke SmetVeerle Van Hoorde
Soldaat / Commandant / Simon YsebaertHerman Van Overwaelle
VagenendeGeert Van Vaerenbergh
Beul / Tjeef De Lichte / Schout / BoerPaul Verleysen
Figuratie (afwisselend)Liesbeth Van der Meersche
Elke Van Der Heyden
Wim Van Der Heyden
Jonas Van Overwaelle
Miek Van Belle
Robin Geeroms
Silke Van Vaerenbergh