Komaan Kameraad
een blijspel van Ray Cooney
REGIE

Tuur Wijns

een deel uit de affiche van 'Komaan Kameraad' SITUERING

Het stuk speelt zich af in het tijdperk van de Koude Oorlog. Dit tijdsbeeld is ondertussen door de geschiedenis achterhaald, maar misschien geeft juist dit aan het stuk een apart karakter.

In een recent verleden lagen de Oost-West-verhoudingen immers totaal anders dan nu. We vergeten wel eens hoe snel het allemaal gegaan is.

VERHAAL

Mijnheer Waterschoot, een staatsambtenaar, komt thuis van een lunch op de Russische ambassade en wil uit vissen gaan. Er wordt echter roet in het eten gestrooid door de komst van de balletdanseres Betty Swaenepoel, die een Russisch danser wil helpen overlopen naar het Westen.

Mijnheer Waterschoot wordt er – zonder dat hij het weet – bij betrokken : de rus Petrovyan werd in de koffer van zijn auto weggebracht. Het zijn vooral Nancy, zijn dochter, en haar verloofde Gerry Bus die de kastanjes uit het vuur moeten halen.

Ook de tuinman Hoskens wordt willens nillens een medeplichtige.

Problemen zijn er genoeg : Petrovyan moet én voor Mijnheer Waterschoot én voor de buitenwereld verborgen blijven. Bovendien kent hij geen woord Nederlands.

Er ontstaan een aantal persoonsverwisselingen waarin de personages zelf verstrikt raken. Als ze op een dag Petrovyan naar Den Bosch willen smokkelen, worden ze achternagezeten door leden van de Russische ambassade. Er wordt iets gevonden en andermaal is Gerry de klos.

Als alles dan min of meer terecht schijnt te kopmen, is het de rus zelf die voor een verrassende wending zorgt.

ROLBEZETTING

Nancy Waterschoot Magda Kindermans
Commandant Waterschoot, haar vader Geert Van Vaerenbergh
Suzanne Waterschoot, haar moeder Suzanne D’Haese
Hoskens, de tuinman Mark Van der Heyden
Betty Swaenenpoel, een danseres Tonny Fortuin
Petrovyan, een Russische balletdanser Herman Van Overwaelle
Gerry Bus, de verloofde van Nancy Hugo Remy
Mijnheer Lavers, een stadsambtenaar André de Bruyne
Dolf, veldwachter Ferdinand Van Belle
Bobby de Lange Danny Verleysen