Een vloog over het koekoeksnest
"One flew over the Cuckoo's Nest"
van Dale Wasserman, naar de roman van Ken Kesey
ook verfilmd door Milos Forman met Jack Nicholson

VERHAAL

De Amerikaanse bioscoopfilm "One flew over the cuckoo's nest" van Milos Forman, met Louise Fletcher en Jack Nicholson in de hoofdrollen, en overladen met Oscars, is bij het grote publiek nog steeds bekend en geliefd.

Oorspronkelijk schreef Ken Kesey het verhaal van "Eén vloog over het koekoeksnest". Het gegeven is typisch Amerikaans en straalt de sfeer uit van de jaren zestig en zeventig.

Het stuk handelt over een jonge man die wegens talrijke vergrijpen en verkrachting veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf. Om echter aan het gevangenisleven te ontsnappen simuleert hij krankzinnigheid. In de psychiatrische inrichting hoopt hij alzo te kunnen genieten van een gemakkelijk leventje.
Hij valt binnen in de leefruimte van de psychiatrische patiënten, grappen makend en op zoek naar actie.
De patiënten kijken naar hem op en beschouwen hem vrij spoedig als hun leidend voorbeeld.
De hoofdverpleegster ziet echter in de nieuwe "patiënt" een potentieel gevaar voor de aantasting van het systeem en, wat belangrijker is, voor de verzwakking van haar macht.
De conflicten die daardoor ontstaan tonen een strijd tussen macht en onmacht, goede bedoelingen en nefaste gevolgen en is op die manier een weerspiegeling van de maatschappelijke werkelijkheid.

REGIE en BEWERKING

Marc De Bruyker

De regisseur kan dit klassiek toneelstuk op de reeds beproefde manier op de planken brengen.
Of hij veroorlooft zich een zekere artistieke vrijheid door het verhaal te kneden, te mengen met zijn creativiteit en het te kruiden door toevoeging van persoonlijke ingrediënten.
Marc De Bruyker kiest voor deze oplossing want zijn eerste bezorgdheid is het verhaal herkenbaar maken. Hij vindt het van primordiaal belang dat het publiek zich kan identificeren met de personages en hun verhalen.
Vrij vertaald betekent dit dat regisseur zijn eigen "Vlaamse" versie prefereert om zijn doel te bereiken.

Hiervoor moet hij belangrijke verschillen oplossen: enerzijds tussen de beschreven psychiatrische inrichtingen en onze medische instituten; anderzijds tussen de destijds gangbare therapieën in de VS en de procedures in onze psycho-medische klinieken.
Door zijn verhaal in de nabije toekomst te situeren, verlopen deze transformaties probleemloos en biedt deze versie bovendien de mogelijkheid om het scènebeeld visueel aantrekkelijk te maken.

De titel, die de typische Amerikaanse sfeer ademt en moeilijk verenigbaar is met de nieuwe toneelversie, krijgt weer glans door de introductie van het gedicht "Theodoor, de koekoek" van Annie M.G. Schmidt. Want net als Theodoor, die zijn koekoekvriendjes bevrijdt uit hun koekoeksklokken, maakt de protagonist in het stuk de personages bewust van hun keuze voor de vrijheid.
De regisseur bezorgt alzo de koekoek de rol van de rode draad door het verhaal.

ROLBEZETTING

de medische staf
Winnie Van Speybroeck, hoofdgeneesheer Annemarie Merckx
Katrien Vandenbossche, hoofdverpleegster Magda Kindermans
Eric Willems, verpleger Jan Van Mulders
René Wauters, verpleger Nand Van Belle
Cynthia Flamand, stagiair-verpleegster Elke Van Der Heyden
de acuten
Fernand Hardijns Geert Van Vaerenbergh
Etienne Ceuterick Herman Van Overwaelle
Johan Schaubroeck André De Bruyn
Georges "chef" Brosse Hugo Remy
Rudy Martens Erik De Meester
Billy Bekaert Gert Jacobs
Etienne De Ruyck Geert Swerts
Pat Deruddere Sven Van der Eycken
de bezoekers
Sonja Cannoot Krista Coppens
Sandra Roelandt Isabelle Thomas
Engel/vogel Veerle Remy